Ішемічна хвороба серця.

 

Ішемічна хвороба серця ( ІХС ) є одним з най поширених захворювань серцево-судинної системи і провідною причиною смертності у більшості країн світу, в тому числі і в Україні.

Щоб мати уявлення про ІХС, треба на початку зазначити, що наше серце – це м’язовий орган, у якому протягом усього життя чергуються процеси систоли та діастоли ( напруження та розслаблення ). Для своєї повноцінної роботи серце потребує великої кількості кисню. Коли міокард ( серцевий м’яз ) як раз і не отримує ту кількість кисню, який потрібен йому для роботи у даний момент, тобто «голодує», з’являються симптоми ( ознаки ) ішемічної хвороби серця.

Чому трапляється така ситуація?

Найчастіша причина розвитку ІХС – це атеросклероз коронарних судин ( судин, що кровопостачають сам міокард ), внаслідок чого при збільшенні потреби міокарда у кисні по судинах, що частково перекриті атеросклеротичними бляшками, не може пройти достатня кількість крові з киснем. Просвіт судин може перекриватися і миттєво ( наприклад, тромбом ). Може також виникати ангіоспазм – стан, коли судини спазмуються під час куріння, вживання деяких препаратів або внаслідок судинних захворювань.

В ряді випадків «голодування» серця виникає через підвищену потребу  в кисні.

Коли міокард відчуває дефіцит кисню, в ньому не протікають адекватно всі електрохімічні реакції. Порушуються зв’язки між клітинами, деякі з них гинуть, в інших спостерігаються електролітні порушення, внаслідок чого подразнюються больові рецептори та виникають симптоми ІХС.

Факторами ризику ІХС є:

— підвищення холестерину крові;

— високий кров’яний тиск;

— нездорове харчування;

— тютюнопаління;

— недостатня фізична активність;

— підвищена маса тіла;

— психоемоційне перевантаження.

Розвивається ІХС у середньому та похилому віці.

Умовно можна виділити два види ІХС:

стабільна ІХС ( стабільна стенокардія );

гострий коронарний синдром ( нестабільна стенокардія, інфаркт міокарду ).

При стабільній стенокардії атеросклеротичні бляшки у судинах збільшуються поступово, тому і симптоми розвиваються повільніше.

При гострому коронарному симптомі має місце надрив атеросклеротичної бляшки, на місці чого формується тромб, що призводить до гострого порушення кровопостачання в коронарних судинах і швидкого розвитку симптомів захворювання. Тромб може перекривати просвіт судини повністю ( і тоді розвивається інфаркт міокарду ) або частково ( в цьому випадку має місце нестабільна стенокардія ).

Клінічними формами гострої ІХС є: інфаркт міокарду, аритмії, раптова коронарна смерть.

Клінічними формами хронічної ІХС є: стенокардія, постінфарктний кардіосклероз, безбольова ішемія міокарду.

Неприємні відчуття в грудній порожнині – перший сигнал, при появі якого треба записатися на консультацію до кардіолога, через те, що він може свідчити про наявність проблеми с серцем.

Симптоми , що наведені нижче, потребують негайного звернення до кардіолога або сімейного лікаря, бо вони свідчать про наявність ІХС:

— відчуття нестачі повітря в грудях;

— пекучій або стискаючий біль за грудиною або трохи лівіше;

— розповсюдження болю у ліве плече, шию, спину;

— посилення неприємних відчуттів під час фізичних, або психоемоційних навантажень.

Також є кілька загальних симптомів, які можуть свідчити про інші патології, але потребують уваги:

— швидка втомлюваність, в’ялість;

— загальна слабкість;

— запаморочення;

— нудота та блювання, яке не приносить полегшення.

Діагностика ІХС включає наступні етапи:

— огляд та збір анамнезу

— об’єктивні базові обстеження (вимірювання артеріального тиску, аускультація серця, вимірювання пульсу )

— додаткові інструментальні обстеження ( ЕКГ, ультразвукове дослідження серця, добове моні торування, рентгенографія ОГП, та інше )

— лабораторні обстеження ( загальні аналізи, біохімічні аналізи, коагулограма, ліпідограма, та інше ).

Після проведених діагностичних заходів складається схема лікування хворого. Важливе значення при цьому має вираховування наступних показників:

— клінічна форма ІХС;

— симптоми та давність захворювання;

— дані лабораторно-інструментальних досліджень;

— вік пацієнта;

— режим харчування пацієнта та його шкідливі звички;

— супутні захворювання ( особливої уваги потребує цукровий діабет, гіпертонічна хвороба, тромбози в минулому та інші захворювання серця ).

Усім хворим на ІХС важливо дотримуватися рекомендацій лікаря стосовно здорового способу життя та контролювання факторів ризику ІХС, а також дотримування призначеної медикаментозної терапії, що призначається індивідуально і має на меті не тільки усунення симптомів захворювання та покращення якості життя, але й довготривале усунення негативних серцево-судинних подій.

За допомогою методів сучасного лікування ІХС ( як хірургічних, направлених на відновлення кровопостачання в коронарних судинах, тобто методів реваскулярізації, так і медикаментозних ) прогноз у хворого може бути перетворений у досить сприятливий.

Звернувшись до клініки «МІЙ ЛІКАР», ви можете отримати консультацію лікаря-кардіолога з приводу діагностики хвороб серцево-судинної системи, пройти електрокардіографічне та лабораторне обстеження, ультразвукові методи дослідження, а також, при наявності супутної патології, отримати консультації невропатолога, ендокринолога та інших спеціалістів.

При наявності серцево-судинної патології хворим надаються рекомендації щодо здорового способу життя, корекції факторів ризику та призначається сучасне медикаментозне лікування.